Uitgebreid sportmedisch onderzoek

Dit preventief onderzoek wordt aanbevolen voor sporters vanaf 14 jaar, met het doel om vroegtijdig hart- of longafwijkingen op te sporen en blessures te voorkomen.

De consultatie start met het overlopen van een uitgebreide vragenlijst betreffende de persoonlijke en familiale voorgeschiedenis. Deze vragenlijst is online beschikbaar en kan desgewenst reeds op voorhand ingevuld worden (www.sportkeuring.be). Nadien volgt er een klinisch onderzoek waarbij o.a. hart, bloedvaten, longen, gewrichten en spiergroepen worden beoordeeld. Een elektrocardiogram in rust wordt steeds uitgevoerd.

Tevens wordt hier een elektrocardiogram tijdens inspanning afgenomen. Deze test wordt afgenomen op een ergotrainer (fiets) en verloopt met oplopende belasting. Tijdens de test wordt het hartritme nauwkeurig gecontroleerd.

Een longfunctiemeting (spirometrie) kan indien nuttig aan het onderzoek worden gekoppeld. Na het consult zal onmiddellijk een medisch attest worden afgeleverd wanneer er geen afwijkingen worden vastgesteld.